Criminelen houden zich niet aan gemeentegrenzen. Daarom stellen we één gezamenlijk veiligheidsplan op. Het uitgangspunt is en blijft: de aanpak van de lokale veiligheidsproblematiek, waarbij we intensiever gebruik maken van de aanwezige kennis, kunde en capaciteit binnen het BES-gebied. Belangrijk is dat we samen de prioriteiten vaststellen, zodat we effectief op regioniveau kunnen samenwerken. We zetten het IVP mede in als sturingsinstrument: we kiezen samen om de schaarste in de politiecapaciteit goed te kunnen verdelen. Dat betekent keuzes maken vóór lokale prioriteiten en daarmee ook keuzes om bepaalde werkzaamheden niet meer te doen.
Binnen dit IVP zijn vier thema's als prioriteit benoemd:
- Ondermijning
- Zorg en Veiligheid
- Jeugdoverlast en -criminaliteit
- Digitale veiligheid geprioriteerd
Hiermee sluit het IVP aan bij twee thema’s die zowel landelijk als regionaal zijn geprioriteerd. Dit verlicht de druk op de lokale capaciteit. Het verlicht tevens de druk op de basisteam- en districtscapaciteit, omdat er een gezamenlijke focus is. Door aansluiting bij de thema’s die op andere niveaus zijn geprioriteerd, hebben gestelde ambities een grotere kans van slagen. Tot slot draagt deze prioritering, zeker als het om de aanpak van ondermijning gaat, bij aan het tegengaan van een waterbed-effect.
De VVD heeft aangegeven dat het plan vooral regionaal lijkt te zijn georiënteerd en heeft het belang benadrukt om ook te komen tot de uitwerking van plannen voor lokale prioriteiten.
Het Integraal Veiligheidsplan 2023-2026 hier: