VVD kritisch over de kosten voor uitbreiding van Museum Spakenburg

Bij het Museum Spakenburg leeft de wens om het bestaande museum te vergroten door uitbreiding met het pand aan de Oude Schans 59. Daarvoor dient het pand te worden gesloopt en nieuwgebouwd te worden om daarmee het bestaande museum te kunnen uitbreiden. Hoewel de VVD voorstander is van een goed museum in onze gemeente zijn we wel kritisch over de kosten. Ook de andere partijen in de gemeenteraad waren kritisch.

De lokale politieke partijen vinden het belangrijk dat onze historie goed bewaard en ontsloten wordt. Het museum kan daarin een rol van betekenis spelen en ontvangt hiervoor een significante subsidie. Om toch minder afhankelijk te zijn van subsidie is door de politiek al meermalen gevraagd hoe bezoekersaantallen omhoog kunnen voor een betere exploitatie. De praktijk is dat dit al jaren op ongeveer hetzelfde niveau ligt en er niet echt plannen worden getoond hoe het bezoekersaantal kan worden verhoogd.

Toch wordt nu wel gevraagd om een uitbreiding die meer dan een half miljoen euro kost, zonder dat er een concreet plan onder ligt hoe bezoekersaantallen verder omhoog zullen gaan. De VVD vindt het op dit moment niet opportuun is om meer dan een half miljoen euro te investeren in een uitbreiding van het museum. Wat de VVD betreft is het huidige museum groot genoeg.

De beoogde uitbreiding betreft een deel van het huidige museumperceel (Oude Schans 59) wat tot voor kort werd verhuurd aan particuliere bewoners. Er schijnt ooit te zijn afgesproken om geen onderhoud meer te plegen aan de woning waardoor deze nu in een vervallen staat verkeerd. De VVD betreurt het dat dit besluit ooit is genomen zonder dat eerst het gesprek is gevoerd met de raad over de wenselijkheid van uitbreiding van het museum. 

De gevraagde investering is ook niet opgenomen in de vorige kadernota en lopende begroting. Dat is toch het moment waarop we dit soort investeringen af kunnen wegen tegen andere gewenste investeringen uit het coalitieakkoord en de financiƫle tegenvallers, zoals overschrijding van de zorgkosten en stijgende rentelasten, die we momenteel op ons af zien komen. De VVD staat op het standpunt dat het passender zou zijn als het college dit verzoek meeneemt in de kadernota van dit jaar en verzoekt hen het museum te vragen om een sterkere businesscase c.q. onderbouwing van het verzoek.