Toekomstbestendig Spuiplein

De Spakenburgse weekmarkt op zaterdag trek bezoekers uit de hele regio. Door de coronamaatregelen moest de markt vorig jaar tijdelijk anders worden opgesteld om deze 'coronaproof' te kunnen organiseren. Nu de coronaregels zijn versoepeld wordt de markt weer teruggeplaatst in het centrum. De horeca zou graag meer mogelijkheden krijgen op het Spuiplein en kwam daarover inspreken. In de raadsvergadering werd gesproken over de toekomst van het Spuiplein.

De weekmarkt in het Spakenburgse centrum trekt bezoekers uit de hele regio. Door de coronamaatregelen moest de Spakenburgse zaterdagmarkt tijdelijk anders worden opgesteld om deze coronaproof te kunnen organiseren. Hierdoor stonden er geen marktkramen meer op het Spuiplein omdat hier ruimte werd gecreëerd voor de terrassen. De horeca zou graag structureel meer ruimte hebben voor de exploitatie van hun terrassen. 

Nu de coronaregels per zaterdag 25 september weer zijn versoepeld wordt de markt weer teruggeplaatst in het centrum. In de raadsvergadering werd daarom door twee ingediende moties gesproken over de toekomst van het Spuiplein. De ChristenUnie diende een motie in met het verzoek om de tijdelijke opstelling nog enige tijd te laten staan tot 12 november 2021 en in die periode onderzoek te doen naar de mogelijkheden. Het college gaf aan dat de beperkte tijd die men in de motie gaf voor de uitvoering van het onderzoek een knelpunt kan vormen voor een goede en tijdige uitvoering. 

De VVD heeft daarom met de coalitiepartners een bredere motie ingediend die vraagt onderzoek te doen naar de toekomst van ons Spuiplein. De motie verzoekt het college gedegen en zorgvuldig te onderzoeken welke ideeën, wensen, kansen en mogelijkheden er zijn voor de toekomst van het Spuiplein en daarbij de belangrijkste stakeholders, marktkooplui, horeca en detailhandel te betrekken.

De motie van de CU werd in stemming gebracht maar haalde het niet, maar zij gaven ook steun aan de motie van de coalitie. Nu de motie raadsbreed is gesteund kan het college aan de slag gaan met het onderzoeken van den toekomstbestendig Spuiplein en een breed gedragen oplossing. 

Motie ChristenUnie: klik hier

Motie VVD: klik hier