De Ouwe Sjool

De Ouwe Sjool uit 1841 is het oudste gebouw van Spakenburg. Aanvankelijk gebouwd als kerk voor de nieuwe Christelijke Afgescheiden Gemeente later werd het gebruikt als school. Omdat de “Ouwe Sjool” het oudste gebouw van Spakenburg is heeft het de status van gemeentelijk monument gekregen.

© De Bunschoter

Toen werd besloten om over te gaan tot de bouw van de Noorderkerk, welke in 1878 in gebruik werd genomen, is besloten om het gebouw te gaan gebruiken als school. Het gebouw heeft dienstgedaan als school van 1879 tot 1949. De school wordt in 1949 bezit van de gebroeders van Halteren die een slagerij hadden aan de Zuidwenk en kreeg toen de naam “de Worstfabriek”.

Uiteindelijk kwam de school via de gemeente Bunschoten in het bezit van de Stichting Monumenten Bunschoten (SMB) met als plicht om het gebouw te restaureren. De stichting heeft al eerder zorg gedragen voor de realisatie van De Molen en restauratie van de botterwerf. Aanvankelijk was het plan om de bibliotheek te huisvesten in de Ouwe Sjool, nu dat niet doorgaat heeft de stichting de gemeente het verzoek neergelegd om het gebouw door te verkopen.

Monument: cultureel erfgoed

Het gebouw is het oudste van Spakenburg en behoort daarmee tot het culturele erfgoed van onze gemeente. Hoewel het gebouw architectonisch misschien niet direct uit het oog springt heeft het als oudste gebouw van Spakenburg wel een waardevolle en te koesteren emotionele geschiedenis. Daarom is het belangrijk is om het te behouden, want ons erfgoed vertelt iets over ons verleden en bepaalt daarmee mede onze lokale identiteit.

Nieuwe eigenaar

De Ouwe Sjool is nu gekocht door de Heinen & Hopman Beheer B.V. die het historische gebouw als nieuwe eigenaar gaat restaureren en in gebruik gaat nemen. De gemeente zal de restauratieplicht met twee jaar opschuiven zodat er genoeg tijd is om de voorbereidingen voor de restauratie van het oude gebouw in gang te zetten.