Kinderburgemeester in Bunschoten

De gemeente Bunschoten werkt aan bestuurlijke vernieuwing en vindt het belangrijk om kinderen te betrekken bij de gemeente en de politiek. Daarom is besloten om jaarlijks een kinderburgemeester aan te stellen.

© Gastles op De Wegwijzer

De gemeente Bunschoten werkt aan bestuurlijke vernieuwing en vindt het belangrijk om kinderen te betrekken bij de gemeente en de politiek. Daarom is besloten om jaarlijks een kinderburgemeester aan te stellen. De eerste kinderburgemeester wordt eind van dit schooljaar gekozen uit groep 7 van het basisonderwijs en is dan het volgend schooljaar in groep 8 kinderburgemeester van de gemeente Bunschoten.

De aanstelling is voor de duur van één schooljaar: van september 2021 tot de zomervakantie van 2022. Aan het eind van het schooljaar 2022 draagt de eerste kinderburgemeester de kinderambtsketen over aan zijn of haar opvolger. 

Taken kinderburgemeester

De kinderburgemeester krijgt vooral representatieve taken naast de (loco)burgemeester en sluit aan bij activiteiten voor kinderen vanuit de gemeente. Daarnaast mag de kinderburgemeester regelmatig met de (loco)burgemeester en eventueel de gemeenteraad meepraten over diverse ontwikkelingen. De kinderburgemeester brengt ook een eigen aandachtspunt in: een punt waar hij/zij veel waarde aan hecht en waaraan tijdens de periode als kinderburgemeester invulling wordt gegeven. 

Gastles door (loco)burgemeester

Om kinderen kennis te laten maken met de gemeentelijke organisatie en om meer te vertellen over de verkiezing tot kinderburgemeester, krijgen de groepen 7 van de basisscholen een gastles van de (loco)burgemeester aangeboden. De scholen kunnen vervolgens bepalen of zij een kind uit groep 7 willen afvaardigen die in aanmerking komt om kinderburgemeester te worden.

Bron: Gemeente Bunschoten