Schriftelijke vragen VVD over datalek coronagegevens GGD

Dit weekend arresteerde de politie twee personen die worden verdacht van grootschalige illegale handel in miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers die afkomstig zijn uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. Raadslid Hans Hoitink stelt het college vragen het datalek.

De politie heeft dit weekend twee personen gearresteerd die worden verdacht van grootschalige illegale handel in miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers die afkomstig zijn uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD.

Het gaat om de handel in data uit twee coronasystemen van de GGD waar de privégegevens van Nederlanders die een coronatest hebben gedaan in staan, aldus RTL Nieuws. De informatie kan worden misbruikt voor onder andere identiteitsfraude, phishing en stalking.

Er zijn veel inwoners uit onze gemeente die een Coronatest hebben laten uitvoeren. Daarnaast wordt er binnenkort gestart met de pilot 'Grootschalig testen' waardoor inwoners er zeker van moeten kunnen zijn dat hun gegevens veilig zijn.

Raadslid Hans Hoitink heeft de volgende schriftelijke vragen ingediend bij het college:

1. Is er al contact geweest met de GGD en andere betrokken instanties over deze kwestie?

2. Is bij het college in beeld of het hier ook om gegevens gaat van inwoners van de gemeente Bunschoten?

3. Welke maatregelen zijn er inmiddels genomen? Hans Hoitink Gemeenteraadslid VVD Bunschoten