Gemeenteraad geeft groen licht voor bedrijventerrein Kronkels-Zuid

De gemeenteraad stemde in de decemberraad unaniem in met de stedenbouwkundige visie voor bedrijventerrein De Kronkels-Zuid dat dient als basis voor het uitwerken van het stedenbouwkundig plan. De ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein moet uiteindelijk in twee fasen worden uitgevoerd, de besluitvorming had betrekking op de eerste fase.

Bunschoten is een ondernemende gemeente met 2.200 bedrijfsvestigingen en ruim 11.000 banen. Grote bedrijfstakken in onze gemeente zijn de (maak)industrie, bouw en (markt)handel. Samen zijn deze drie sectoren goed voor meer dan duizend bedrijfsvestigingen en zeventig procent van alle banen. 

Vooral de industrie en bouw zijn sectoren die veel ruimte vragen, daarom is het van belang dat die ruimte wordt geboden zodat het vestigingsklimaat optimaal blijft en bedrijven niet uitwijken naar gemeenten in andere provincies. Tegelijkertijd geven lokale bedrijven aan dat ze graag willen blijven in de gemeente Bunschoten. Voor de ambulante handel, groothandelaren en de (proces)industrie is de nabijheid van elkaar van belang. In algemene zin is voor lokale bedrijven de arbeidsethos van de inwoner van de gemeente Bunschoten en de locatie vlakbij de snelweg een reden om te blijven.

Onze grootste economische aandachtspunten zijn momenteel arbeid en ruimte. De knelpunten voor de stimulering van onze lokale economie liggen in de inrichting van onze bedrijfsruimte en de mogelijkheden tot uitbreiding en aanpassing op de veranderende behoeften. Het tweede aandachtspunt is de krapte op de arbeidsmarkt, er is een tekort aan personeel op diverse niveaus. Om het knelpunt van ruimtebehoefte aan te pakken wordt nu ingezet op de realisatie van Kronkels-Zuid.

In 2018 heeft de gemeente Bunschoten een eigen behoefteonderzoek door BRO laten uitvoeren naar de uitbreidingsvraag van lokale bedrijven. Uit dit onderzoek blijkt een uitbreidingsvraag naar 12,5 tot 15 hectare van lokale bedrijven en een uitbreidingsvraag van 14,5 en 15,5 hectare inclusief bedrijven zonder binding met de gemeente Bunschoten tot en met 2028. De nut en noodzaak van de uitbreiding via De Kronkels-Zuid is gerechtvaardigd om te voldoen aan deze toekomstige vraag.

De beoogde omvang van bedrijventerrein De Kronkels-Zuid bedraagt in totaal 14 hectare netto uitgeefbare grond. De realisatie van de Kronkels-Zuid is opgedeeld in 2 fasen van elk 7 hectare netto uitgeefbare grond. Provinciale staten hebben op 30 september 2020 het Kader voor Regionale Programmering Wonen en Werken vastgesteld waarin de 7 hectare voor De Kronkels-Zuid is opgenomen wat de mogelijkheid biedt om verder te gaan met de planvoorbereiding voor De Kronkels-Zuid. Fase 1 is daarmee programmatisch geheel verankerd is het provinciaal beleid.

De raad stemde unaniem in met het voorstel voor de verdere ontwikkeling van Kronkels-Zuid. De gemeenteraad heeft nog één zorg en dat is veiligheid van fietsers bij de ontsluiting. Daartoe werd een motie ingediend waarbij het college werd verzocht om deze zorgen te delen met de provincie en zorgvuldig te werk te gaan bij de keuze voor een veilige verkeersoplossing. 

Bijlage: Raadsvoorstel