Provincie spreekt unaniem steun uit voor Museumhaven Spakenburg

De Provinciale Staten hebben bij de behandeling van de begroting 2021 unaniem een motie aangenomen waarin zij steun uitspreken voor de Museumhaven van Spakenburg en vragen het college van gedeputeerde Staten te zoeken naar mogelijkheden voor steun van de bottervloot.

De bottervloot van Bunschoten is uniek in Nederland en de wereld. Dat willen we behouden voor volgende generaties en daarom zetten we in op behoud van dit varende erfgoed. Door het coronavirus is er veel minder verhuur geweest in de zomer en zijn ook grote evenementen als SAIL Amsterdam niet doorgegaan. Daardoor dreigt bij de bottervloot een tekort waardoor het noodzakelijke jaarlijkse onderhoud niet kan worden uitgevoerd.

De gemeente Bunschoten wil daarom samen met de Provincie en de Rijksoverheid een financieel steunpakket aanbieden aan de bottereigenaren. Dankzij de steun die is uitgesproken door de Provinciale Statenleden lijkt de kans dat er samen met de Provincie steun komt voor de botters een stuk groter. Mede dankzij de steun van onze provinciale VVD fractie is deze motie aangenomen. 

Blijdschap bij lokale VVD

Lokaal raadslid Hans Hoitink zet zich al jaren in als vrijwilliger op onze botters. Hij is erg blij met de steun vanuit de Provinciale Staten. Tevens schrijft Hoitink vaak historische stukjes in nieuwsblad De Bunschoter onder meer over de botters en de Museumhaven. Hoitink benadruk het belang van behoud van dit waardevolle varende erfgoed. Met onze museumvloot zijn wij uniek en 'top of the bill' in Nederland. Als je vaart met bezoekers van buiten onze gemeente en je ziet en hoort de enthousiaste reacties, dan doet je dat beseffen dat onze varende monumenten niet gewoon bijzonder zijn maar héél bijzonder. 

Met onze onze museumvloot zijn wij uniek en 'top of the bill' in Nederland. 

In de commissie Samenleving werden recent vragen gesteld:

Wij hebben vernomen dat er vanuit de Zuiderzee gemeenten een werkgroep komt of al is opgericht die zich gaat bezighouden met de beschermde status van varend erfgoed en monumenten, dit onder voorzitterschap van de burgemeester. Als VVD vinden wij dat een heel goed initiatief. Wij denken dat het de komende jaren daarom belangrijk is om in ons cultuur en erfgoedbeleid ook sterk de focus te leggen op onze varende monumenten. De vraag van de VVD is of we de komende jaren in ons cultureel en erfgoed beleid heel erg rekening wordt gehouden met het groeiende belang van dit unieke erfgoed?