Partijen positief over voorstel tot aanpassing 'Verordening op de Raadscommissies'

De commissie Bestuur & Middelen heeft positief gereageerd op het voorstel om de 'Verordening op de Raadscommissies' aan te passen. Hiermee verdwijnt het vereiste dat personen op de kieslijst moeten hebben gestaan om benoemt te kunnen worden als commissie lid. Bunschoten heeft drie raadscommissies, namelijk Ruimte, Samenleving en Bestuur & Middelen. Bunschoten heeft drie raadscommissies, namelijk Ruimte, Samenleving en Bestuur & Middelen.

In de gemeenteraad kunnen alleen gekozen en benoemde raadsleden plaatsnemen. De gemeenteraad is een besluitvormend orgaan in tegenstelling tot de drie commissies waar de voorstellen voorbesproken worden. Door het wegvallen van het vereiste dat kandidaten op de kieslijst moeten hebben gestaan bieden we meer mensen in onze samenleving de gelegenheid om politiek actief te worden en deel te nemen aan het debat. Daarnaast biedt het gelegenheid om nieuwe potentiĆ«le raadsleden alvast klaar te stomen voor het echte werken in 2022 na de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. 

Het voorstel werd besproken in de commissie Bestuur & Middelen, waar alle partijen zich positief uitte over het voornemen dit te wijzigen. In de raadsvergadering van 5 maart 2020 neemt de gemeenteraad een definitief besluit over het voorstel.