Spakenburgse Dagen 2018

Dit jaar is alweer de 48ste editie van de Spakenburgse Dagen. Dit jaar werd dit evenement geopend door locoburgemeester Rick Beukers. Onze raadsleden Hans en Juliette waren ook gekleed in de traditionele Spakenburgse klederdracht. 

Een traditie waar al jaren vele duizenden mensen vanuit het hele land op af komen om te genieten van al het moois dat ons dorp te bieden heeft. Dit jaar ligt de nadruk op Spakenburgs trots. En er is veel in Spakenburg waar we trots op zijn.

Allereerst natuurlijk op de rijke geschiedenis en cultuur van het dorp. De vis en visserij die ons al eeuwen voorziet van werkgelegenheid. De traditionele klederdracht die vandaag de dag nog steeds in het straatbeeld van ons dorp te zien is en nog steeds met trots gedragen wordt. Maar ook de oude ambachten en het voetbal. Ook dit jaar werden weer twee clubs uit ons dorp kampioen.

Daarnaast zijn we trots op de vele vrijwilligers die ons dorp rijk is. Zoveel mensen die zich inzetten voor ons dorp en onze gemeenschap sterk maken. Een van die vrijwilligers die heel veel voor de Spakenburgse Dagen heeft betekend was Harmen Mink. Harmen was één van de grondleggers van de Spakenburgse Dagen. Hij heeft zich jaren lang met hart en ziel ingezet voor het dorp en de organisatie van deze dagen als marktmeester. Vorige maand is Harmen overleden. Op deze dag zullen wij met dierbare herinneringen aan hem terugdenken. De marktmeesters dragen vandaag daarom een rouwband.

Vier woensdagen is Spakenburg het toneel van de Spakenburgse Dagen. Er staan een aantal mooie activiteiten gepland. Ambachten, klederdracht en visserij op de Oude Schans, een kinderkleedjesmarkt en natuurlijk op het podium. Nieuw dit keer is het live laten aankleden van iemand in klederdracht en Spakenburgse koek proeven. Daarnaast de kinderspelen een klederdrachtshow maar ook shantykoren, het visserskoor en natuurlijk de Spakenburgse volksdansgroep. Op deze manier kunt u goed kennis maken met de authentieke Spakenburgse cultuur en tradities.

Spakenburg heeft een aantal prachtige ‘parels’ waar je de cultuur en tradities kunt zien en beleven. Dit zijn de Museumhaven, met zijn prachtige bottervloot, uniek in de wereld. De scheepstimmerwerf en de visafslag waar vroeger de vis werd geveild. Prachtig cultureel erfgoed. Maar ook onze musea, Museum Spakenburg en het klederdracht en visserij museum. 

Al met al is er genoeg te doen de komende vier woensdagen in het centrum van Spakenburg en met dit mooie weer kunt u flink genieten.

Wij zijn trots op Spakenburg!